Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Zou jij in een leeg zwembad duiken?

Geschreven door  Saskia Roskam maandag, 17 maart 2014 14:50

Niemand springt in zijn volste verstand van een duikplank in een zwembad zonder water. En toch stappen er dagelijks mensen in hun auto om vervolgens zonder gordel weg te rijden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) stelt dat een klap van een auto die 50km/u rijdt, vergelijkbaar is met een duik in een leeg zwembad.

Zwembad zonder water

Uit onderzoek is vastgesteld dat het dragen van een autogordel de kans op een dodelijke afloop na een ongeluk met 40% verminderd.

In 2012 werden er in Nederland per dag gemiddeld 184 boetes uitgegeven voor het niet dragen van een gordel. Volgens een studie van Motivaction rijdt 18% van de mannen en 10% van de vrouwen wel eens zonder gordel. Huurautoverzekering ging op zoek naar de mensen achter de getallen.

 

Waarom zou ik ooit in een zwembad zonder water erin springen? Dat is meer dan dom!

“Of ik wel eens zonder gordel rij? Ja. Vooral korte afstanden. Ik houd gewoon niet van het gevoel van een gordel om me heen.  Maar bij lange afstanden doe ik altijd mijn gordel om.”

“Is dat echt waar, dat die impact gelijk staat aan het springen in een leeg zwembad? Ik sta daar van te kijken ja… Die vergelijking heb ik nog nooit gehoord en ik schrik daar wel even van.

” – Anoniem

Het overkomt me wel eens dat ik zonder gordel rij. Ik heb jarenlang in de tropen gewoond en daar reed niemand met hun gordel om. Dus af en toe betrap ik mezelf erop dat ik het vergeet.

” 

 

Ja, ik kan me goed voorstellen dat dat zo voelt. Het hangt er natuurlijk vanaf waar je tegenaan botst…, maar als je met die snelheid tegen een muur op botst, kan ik me die vergelijking voorstellen. Ik moet er beter op letten. Ik weet het. Want van een duikplank in een leeg zwembad springen daar hoef ik geen twee keer over na te denken.– Anoniem

 

crash test dummyDe meeste mensen rijden weg met hun gordel om. Zeker wanneer ze voorin zitten, maar het is belangrijk te weten dat het dragen van een gordel op de achterbank ook een positief effect heeft op de veiligheid van de voorinzittenden.

Uit onderzoek van Ichikawa et al. (2002) blijkt dat het risico op dodelijk letsel bij voorpassagiers die een gordel dragen vijf maal hoger is wanneer passagiers op de achterbank zónder gordel om tijdens een frontale botsing tegen de voorstoel klappen. Vanzelfsprekend kunnen ook voorinzittenden elkaar verwonden wanneer minstens één van hen geen gordel draagt, in het bijzonder bij flankbotsingen.


Binnen de bebouwde kom
Zoals de geïnterviewden ook duidelijk maken, zijn mensen roekelozer met het dragen van hun gordel wanneer ze korte ritjes binnen de bebouwde kom maken. Maar hier gebeuren de meeste ongelukken.

Bedenk je dat bij botsingen met lage snelheden de vertraging binnen de perken blijft omdat een gordel (eventueel in combinatie met een airbag) contact met het voertuiginterieur voorkomt. Het is daarom belangrijk om binnen de bebouwde kom een gordel te gebruiken.

Bij zeer hoge botssnelheden daalt het effect van beveiligingsmiddelen uiteindelijk naar 0. Er zijn immers grenzen aan de vertragingen waartegen het menselijk lichaam bestand is; daargelaten of na een botsing het passagierscompartiment van de auto nog overlevingsruimte biedt.

Ontwikkelingen in autogordels:

De auto-industrie ontwikkelt zichzelf voortdurend. Zo ook op gebied van autogordeltechniek. Hieronder een aantal ontwikkelingen die we binnenkort in iedere auto gaan zien.

  • Opblaasbare gordel airbags verminderen de grote druk van de gordel op het lichaam, waardoor er minder snel letsel door het dragen van de gordel voorkomt.
  • Gordelverklikkers gaan piepen wanneer de auto rijdt, maar de bestuurder zijn gordel niet draagt. Gordelverklikkers moeten in de nabije toekomst ook voor passagier werken.
  • Pre crash sensing laat auto´s steeds meer rondom zich waar nemen. Zo zullen auto´s in de toekomst een paar seconden voor impact ook kunnen waarschuwen voor een naderde botsing.

Rij jij wel eens in de auto zonder je gordel om te doen? En was je je bewust van deze vergelijking bij een impact van 50km/u?

Bronnen: