Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

When in Rome, do as the Romans do

Geschreven door  Saskia Roskam dinsdag, 17 december 2013 14:09

Het Colosseum in Rome

© Kaosrimo Marco Rimoldi

Hoe vaak kom je wel niet vermoeid terug van vakantie? Hoe vaak heb je het gevoel gehad dat je niet alles gezien hebt, wat je had ´moeten´ zien? Onze vakanties bestaan vaak uit sightseeing en het nemen van foto´s voor de bekende bezienswaardigheden. Maar gaan we niet juist op vakantie om onze tred wat af te remmen? Om op ons dooie gemak twee/drie weken lang te lanterfanten en louter te doen waar we zin in hebben?

Wat als we ons zouden houden aan het eeuwenoude adagio: “When in Rome, do as the Romans do?” Want, zij bezoeken ook niet in één week het Colosseum, de Trevifontein, Vaticaanstad, de Spaanse Trappen, etc. Sterker nog, veel Italianen hebben waarschijnlijk nog nooit voet in het Colosseum gezet.

Wereldreizigers kennen het geheim van slow travel al langer. Het principe waarbij op vakantie gaan niet langer gaat om het afvinken van bezienswaardigheden, maar waar reizigers zich juist onderdompelen in de lokale cultuur en bezigheden.

Lijst met slow travel tipsEveline en Ben reisden in 2012-´13 door Latijns Amerika. “Voordat we vertrokken hadden we 3 bezienswaardigheden die we graag wilden zien: Patagonië, Salar de Uyini en de watervallen van Iguazu. De rest van onze reis was heel onduidelijk”, zegt Eveline.

Tien maanden lang namen ze hun tijd om Argentinië, Chili, Bolivia en Peru te bezichtigen.

“Als ik nu drie weken op vakantie zou gaan, zou ik het anders aanpakken dan voor onze wereldreis. Ik heb nu ervaren dat je zoveel relaxter wordt van het reizen op deze manier. Je hoeft niet alles in één keer te doen. Want je kan altijd weer terug komen en dan valt er tenminste nog wat te zien!”

“Zelf had ik nog niet eerder van slow travel gehoord, maar het is precies wat we gedaan hebben. Als anderen deze manier van reizen willen uitproberen dan zou ik zeggen: ga kamperen. Zo leer je een land echt kennen. Ga ook niet elke avond uit eten, maar ga juist naar de plaatselijke supermarkt om onder de mensen te zijn en met lokale producten te koken. Ga naar de traiteurs waar zij ook naar toe gaan, etc. etc. Verdiep je echt ik de lokale bezigheden van de bevolking.” 

Slow travel betekent overigens niet dat je niet op vakantie kan gaan naar verre oorden. Het gaat er juist om dat, welke bestemming je ook kiest, je je onderdompelt in de lokale cultuur. Dat je de tijd neemt om de plaatselijke cultuur op te snuiven zonder dat je van de ene bezienswaardigheid naar de andere aan het rennen bent; zodat je echt onder de mensen komt, tot rust komt en het land optimaal ervaart.

Want zegt Eveline: “Want, wat maakte het uit als je die ene kerk mist…?”