Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Wat vinden buitenlanders van onze wegen?

Geschreven door  Saskia Roskam dinsdag, 19 november 2013 15:48

Miljoenen niet-Nederlanders navigeren op onze wegen. Sommigen maar kort, bijvoorbeeld de 11.7 miljoen internationale toeristen die in 2012 Nederland bezochten, anderen, denk aan expats, langer.

Wij spraken met vier expats die al langere tijd in Nederland wonen om te horen wat zij van onze verkeersborden, stoplichten, fietsers en wegennet vinden. In het kort; hoe verhoudt reizen en navigeren in Nederland zich tot wat ze kennen uit hun thuisland? Want Nederland staat dan wel te boeken als land met een hoge verkeersveiligheid, maar zijn zij het daar ook mee eens?

“Snelwegen in Nederland zijn geweldig! Ik geef ze zo een 9”, zegt de Filipijnse Deepa Paul. In de stad is het een ander verhaal. Ik woon in Amsterdam en de wegen zijn er smal, druk en hobbelig, dus die geef ik een 6."

“De wegbewijzering en verkeersborden zijn goed leesbaar en consistent. Mijn man en ik komen allebei uit de Filipijnen, maar ze hebben het navigeren echt makkelijk gemaakt voor ons."

Amanda van Mulligen, afkomstig uit Groot-Brittannië, vindt het wegennet in Nederland ook uitstekend. “Het is goed onderhouden, duidelijk en gemakkelijk om te navigeren met goede bewegwijzering. Maar het brengt zeker de nodige uitdagingen met zich mee voor buitenlanders.”

Daar heeft Dana Marin uit Roemenië ook ervaring mee. “Om de verkeersborden te lezen is het soms noodzakelijk dat je een beetje Nederlands begrijpt. Bijvoorbeeld om te lezen wat er op tijdelijke verkeersborden (werkzaamheden aan de weg of omleidingen) staat geschreven.”

Fietsers

Aniska Elin uit Peru was verrast door de fietspaden. “Ik had ze al eens in Londen gezien, maar nooit eerder zo georganiseerd of op zo´n grote schaal! Een van de leukste dingen aan Amsterdam is dat je altijd een fietsroute kan vinden naar je bestemming. Ook zijn de stoplichten hier zo accuraat. Ze voorkomen echt veel ongelukken tussen automobilisten en fietsers.”

Deepa arriveerde met diezelfde verbazing in Nederland. “Het fietsen is hier zo wijdverspreid. Ik bewonder hoe de infrastructuur het fietsen hier echt ondersteunt. Ik vind vooral de verkeersborden voor fietsers geweldig. Je ziet ze niet als je in de auto rijdt, maar zodra je op de fiets stapt, zie je ze overal!

Nederland vs. thuisland

“Er is een groot verschil tussen Roemeense wegen en Nederlandse”, zegt Dana. “In Roemenië wordt de auto ook veel in de steden gebruikt. De wegen zijn er veel breder, maar op de één of andere manier zijn ze altijd overvol. Ook is het er vrijwel onmogelijk om te fietsen, omdat er geen infrastructuur voor fietsers ligt.”

“Ik geniet veel meer van het wegennet in Nederland. In de stad verplaats ik me op de fiets en ik gebruik alleen maar een auto als ik de stad uitga. Ik heb zelf geen auto maar ik gebruik een deelauto of een huurauto, dat is minder stressvol en goedkoper voor mij. De lucht is hier schoner, het voelt rustiger aan op straat en er is geen constante ruzie over parkeerplaatsen. Hoewel het wel een paar minuten kan duren voordat je een parkeerplek voor je fiets hebt gevonden!”

“Het wegennet in Nederland is vergeleken met Peru echt vele malen beter”, zegt Aniska. “In 2011 was ik voor het laatst in Peru en ben toen over de Pan American Highway van Lima naar het noorden van Peru gereisd (vlak bij de grens met Ecuador). Ik was verbaasd dat deze snelweg zo verbeterd was ten opzichte van 10 jaar geleden. Maar helaas is het nog steeds niet te vergelijken met de wegen in Nederland of Duitsland. De verkeersborden zijn sporadisch en als je zonder GPS rijdt, verdwaal je gemakkelijk.”

“Het grootste probleem dat we in Peru hebben is de kwaliteit van onze wegen. Als het regent (zeker in de bergen) gaan de wegen snel kapot en het duurt lang voordat ze weer gerepareerd worden.”

Met datzelfde probleem van de invloed van regen op de kwaliteit van het wegdek, kampen ze ook in de Filipijnen. “De verkeerssituatie in de Filipijnen is niet te vergelijken met die in Nederland. De wegen in de Filipijnen zijn bijna allemaal van asfalt en na een regenbui veranderen ze in gatenkaas. Bewegwijzering verandert van gebied tot gebied. Het is er hap snap, inconsistent en moeilijk te lezen. Het openbaar vervoer is ongeorganiseerd; zo zijn er bijvoorbeeld geen echte bushaltes.”

“De wegen in de Filipijnen worden slechter naarmate je verder de stad uit gaat. Een nationale weg in veel provinciale steden en dorpen bestaat uit een smalle tweebaansweg. En hoewel fietsen in de Filipijnen steeds populairder wordt, is fietsen in Manilla nog steeds alleen weggelegd voor mensen met een death wish. Nederlandse automobilisten zouden het erg moeilijk vinden om zich aan te passen aan het Filipijnse verkeer!!

Amanda van Mulligen is wat gereserveerder. Niet over de kwaliteit van onze wegen, maar de variatie aan voertuigen. “Over het algemeen zijn Nederlanders goede weggebruikers. Maar je hebt wel altijd het gevoel dat je voor je plek op de weg moet vechten. Zo moet je veel meer rekening houden met fietsers en scooters dan in Engeland, want ze hebben meestal voorrang op het fietspad. Het duurt even voordat je gewend bent om altijd uit te kijken voor fietsers.”

“Daarnaast is het ´voorrang van rechts´ principe op ongemarkeerde kruispunten een lastige om aan te wennen…”

 

 

 

Wat vind jij van de Nederlandse wegen?