Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Waar blijft de waterstofauto?

Geschreven door  Saskia Roskam dinsdag, 17 september 2013 11:08

Waterstof wordt al jaren aangehaald als de toekomst. Immers auto´s die op waterstof rijden hebben 0% emissie van kleine deeltjes. Of met andere woorden ze zijn 100% milieuvriendelijk. Maar het zal nog wel even duren voordat autoverhuurbedrijven je de optie geven waterstofauto´s te huren, want de ontwikkelingen zijn de laatste 15 jaar minder hard gegaan dan verwacht. Zo zegt ook Peter Bout van Air Products Nederland. Een bedrijf dat waterstof levert aan verschillende industrietakken.

Zo denkt hij aan dat het fossiele brandstof tekort nog niet nijpend genoeg is voor overheden om in waterstofauto´s te investeren. Maar het zijn juist die stimuleringsmaatregelingen die nodig zijn om een gedachtenverandering bij automobilisten in te zetten.

“Consumenten weten wel dat een waterstofauto schoon is, maar ze weten ook dat het nog steeds duurder is dan een auto op benzine of diesel. Het financiële verhaal komt altijd om de hoek kijken en het is iedere keer weer een show stopper”, zegt Bout. “ Daarom is stimulering van de overheid zo ontzettend belangrijk.”

Dat is goed te zien bij elektrisch rijden wat Bout ook aanhaalt als voorbeeld. “Elektrische auto´s genieten een 0% bijtelling. Al die mensen die een elektrische of hybride auto rijden, hebben echt geen groen hardt hoor. Ze kijken naar het financiële plaatje en gaan voor de 0% bijtelling. De drive van mensen is altijd de portemonnee.”

Maar Bout ziet ook in dat de investeringen die gemaakt moeten worden enorm zijn. En dat particulieren er hun vingers liever niet aan branden. Overheden zullen dus door middel van stimuleringsfondsen de top ervan af moeten halen. Maar met het huidige economische klimaat zit dat echter niet mee.

Trendsetters

Nederland is dan ook geen koploper, volgens Theo Snijders, persvoorlichter van HyMove, een stichting die in leven is geroepen door de Waterstof Onderneming Gelderland om ervaring op te doen met waterstof in voertuigen als bussen en auto´s. “De echte trendsetters zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken, de Verenigde Staten, China en India.” Het grootste verschil tussen ons land en bovengenoemde landen is volgens Snijders, dat hun overheden veel actiever inzetten op waterstof.

“Het is geen toeval dat Duitsland verder is dan Nederland. Het heeft de grootste auto-industrie in Europa, dus de ontwikkeling van waterstofauto´s is in Duitsland al veel langer aan de gang. Daar rijden al tientallen auto´s op waterstof.”

In Nederland rijden er momenteel twee GVB bussen in Amsterdam op waterstof. De GVB heeft in Amsterdam een privé tankstation. Maar in Arnhem staat een publiekelijk waterstoftankstation en rond de jaarwisseling zullen ook Rotterdam en Helmond hun eigen tankstations krijgen. Maar zonder waterstofauto´s zal het rustig blijven aan de pomp.

Voordelen van de waterstofauto

Peter Bout blijft geloven in waterstofauto´s als de toekomst, want hoewel verbrandingsmotoren efficiënter zijn geworden, zullen ze nooit zo efficiënt zijn als waterstofauto´s met een brandstofcel. “Verbrandingsmotoren zetten slechts 25% van hun energie om in beweging. De overige 75% gaat verloren. Bij een brandstofcel wordt 50 – 60% van de energie omgezet in beweging. Met dat rendement kom je dus twee keer zo ver.” 

Daarnaast spreekt het natuurlijk enorm voor de auto dat het uitlaatgas pure waterdamp is. En dat is ook wel nodig want de Europese Unie en de G8 leiders hebben zichzelf ten doel gesteld in 2050 de CO2 waarden van 2010 met 80% te verminderen. Dit houdt in dat tegen die tijd 95% van het wegtransport gedecarboniseerd moet zijn.

Andere alternatieven

Elektrisch rijden biedt, door de relatief kleine actieradius van 150-200 km, vooral oplossing voor stedelijk gebruik. Biodiesel drukt op de wereld voedselvoorziening en milieuvriendelijkheid vanwege bijvoorbeeld de vele bomen die gekapt worden voor palmboomplantages. Hybride auto´s zijn een goed alternatief voor de eerste jaren als tussen oplossing, maar waterstof wordt mede ook door de olie- en auto-industrie, gezien als het beste alternatief. Een volle tank waterstof tank je al in minder dan 5 minuten en hiermee hebben de meeste auto´s een actieradius van zo´n 600 km.

Huidige waterstofauto modellen

Koploper in de productie van waterstofauto´s zijn Daimler Chrysler en Hyundai. De Zuid-Koreaanse autofabrikant presenteerde in april van dit jaar hun reeds bestaande ix35-model, uitgevoerd met een speciale brandstofcel die nodig is om waterstof om te zetten in elektriciteit.

Maar ook in ons land houden we ons bezig met technologische vernieuwingen op gebied van de waterstofauto. Zo ontwikkelden studenten van de Hogelschool Arnhem en Nijmegen hun eigen tweepersoonsauto die voor de volle 100% op waterstof rijdt. Nu de auto er staat, is het de hoop van de studenten dat de auto in 2014 ook daadwerkelijk de weg op mag.

Huurauto op waterstof

Voorlopig is Hyundai de enige autofabrikant die waterstofauto´s in een serie produceert. De auto is in ons land te leasen voor €2.000 per maand. Het mooie is dat er in Nederland aan het eind van het jaar drie waterstoftankstations zijn (Arnhem, Rotterdam en Helmond). Dus als je deze winter milieuvriendelijk op skivakantie naar de Alpen wilt dan kan dat. We kunnen je wel aanraden om grotendeels via Duitsland te rijden want daar zijn vooralsnog de meeste waterstoftankstations te vinden. In 2015 willen ze er in totaal 50 waterstoftankstations operationeel hebben.

Ben je benieuwd hoe een waterstofauto werkt?
 
Bekijk dan onderstaande video.