Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Zo huur je een auto in het buitenland

Geschreven door  Jan Visser maandag, 10 december 2018 17:14

Gelukkig stel dat huurauto rijdt in het buitenland

Een auto huren betekent ultieme vrijheid tijdens de vakantie. In Nederland mogen wij onszelf gelukkig prijzen met ontzettend goed openbaar vervoer, maar in veel landen heeft u toch echt een auto nodig als u de omgeving van uw bestemming wilt verkennen. Echter kan het huren van een auto (vooral in het buitenland) soms best stressvol zijn.

Veelvoorkomende vragen die wij horen zijn: Waar moet ik op letten bij het huren van een auto in het buitenland? Welke verzekering heb ik nodig? En mag ik in verschillende landen rijden met een en dezelfde huurauto? In deze gids beantwoorden wij al uw brandende vragen.

Wat zijn de voorwaarden voor een auto huren in het buitenland?

De voorwaarden voor het huren van een auto in het buitenland zullen per land en per autoverhuurder verschillen. Lees dus altijd goed de voorwaarden van een huurcontract door. Elke autoverhuurder in Nederland en Europa zal standaard een basisverzekering (een WAM-verzekering) in de prijs van de autohuur opnemen. Echter is de minimale dekking van een huurautoverzekering in verschillende landen veel minder is dan in Nederland. /p>

In Amerika is de standaarddekking bijvoorbeeld vaak slechts 1 miljoen dollar. Dit klinkt misschien hoog, maar bij een ongeval met ernstig letselschade is dit veel te weinig. Daarnaast is in sommige landen een basisverzekering niet eens verplicht.

Zorg er dus altijd voor dat uw autoverhuurder een basisverzekering met een hoge dekking aanbiedt. Onafhankelijk van het land van bestemming wordt nooit alle schade gedekt door een basisverzekering. Wat wel of niet verzekerd is, hangt weer af van het land en de autoverhuurder. Schade aan ruiten valt bijvoorbeeld dikwijls niet onder de basisverzekering.

Het is dus altijd een slim idee om een aanvullende verzekering te nemen voor het eigen risico. De namen voor dergelijke aanvullende verzekeringen verschillen per autoverhuurbedrijf. Zo kennen we onder andere termer als SCDW, SLI of ALI, dit zijn allemaal aanvullende verzerkingen. Als u deze aanvullende verzekeringen direct bij de balie van de autoverhuurder koopt, kan dit ongunstig uitvallen. Bij Huurautoverzekering hebben wij aanvullende huurautoverzekeringen voor het eigen risico die veel voordeliger zijn dan wanneer u ze last-minute aan de balie van de autoverhuurder koopt.

Huurauto rijden in het buitenland

Wat zijn de regels voor het huren van een auto in het buitenland?

De regels voor het huren van een auto in het buitenland verschillen weer per land en autoverhuurbedrijf. Vaak is de minimum leeftijd van het huren van een auto 21 jaar, maar in Amerika is dit 25 jaar. In Europa heeft u geen speciaal rijbewijs nodig, maar in veel verre bestemmingen, zoals Canada en Brazilië, heeft u een internationaal rijbewijs nodig. U kunt dit rijbewijs aanvragen bij de ANWB. Hier kunt hier ook het actuele overzicht zien van alle landen waar een internationaal rijbewijs nodig is.

Daarnaast zal het per autoverhuurder verschillen welke creditcard u nodig heeft voor de borg. Een beperkt aantal autoverhuurders biedt autohuur zonder creditcard aan, maar ga ervan uit dat dit in verre bestemmingen vaak niet mogelijk is. Leest u zich dus altijd goed in over de specifieke autoverhuurregels van het land van bestemming.

Waar moet ik op letten bij het huren van een auto in het buitenland?

Er zijn verschillende dingen waar u op moet letten tijdens het huren van een auto in het buitenland. Hieronder zijn een aantal punten waar u in ieder geval op moet letten, voordat u een huurcontract tekent.

 • Welke auto huurt u (merk, type en kenteken)?
 • Wat zijn de huurvoorwaarden (denk hier bijvoorbeeld ook aan de annuleringsvoorwaarden)?
 • Welke verzekering zijn inbegrepen en welke niet? Wat is de hoogte van het eigen risico?
 • Wat is de huurperiode en wanneer moet u de auto weer inleveren (let op het specifieke tijdstip)?
 • Moet u de auto met volle of lege tank inleveren?
 • Mag u naar andere landen rijden tijdens uw reis?
 • Wat is de kilometerstand bij vertrek en is er een maximum aantal kilometers dat u mag rijden?
 • Mogen reisgenoten de auto ook besturen?
 • Is er al aanwezige schade aan de auto? (Tip: maak hier van te voren foto’s van in uw telefoon met datum stepel op de foto’s).
 • Wat is de huurprijs en de betalingswijze? Zijn er eventuele bijkomende kosten? En wat is de hoogte van de borg?

Hoe huur je een auto in Nederland voor het buitenland?

Er zijn twee opties voor het huren van een auto in het buitenland. U kunt dit ofwel direct doen bij een buitenlandse autoverhuurder of via een bemiddelaar in Nederland. Het voordeel van het huren via een bemiddelaar is dat u bij klachten direct met een Nederlandse bemiddelaar kunt praten. Het contract en de voorwaarden zullen ook in het Nederlands zijn. Echter zult u altijd nog een apart contract moeten ondertekenen met de plaatselijke verhuurder, die zijn eigen voorwaarden zal hebben. De buitenlandse autoverhuurder zal u vaak ook nog allerlei extra verzekeringen willen aansmeren bij aankomst. Dit is vrijwel altijd duurder dan als u van te voren aanvullende verzekering regelt.

Er kleeft dus ook een nadeel aan het huren via een bemiddelaar. U weet bij een bemiddelaar niet altijd vooraf met welke autoverhuurders de bemiddelaar werkt en welke voorwaarden deze verhuurders hanteren. Als u direct bij de autoverhuurder in het buitenland een auto huurt (het liefst online), weet u wat u te wachten staat en welke aanvullende verzekering u nodig hebt. U kunt voor vertrek een aanvullende verzekering kopen en met gerust hart de verkooppraatjes bij de verhuurbalie afwijzen. Denk er aan de autoverhuurders ook vaak andere extra’s, zoals kinderzitjes en GPS, voor hoge prijzen aan de balie aanbieden. Zorg dus dat je alles goed voorbereid.

De beste optie is om van te voren online bij de buitenlandse autoverhuurder te boeken. Bij grote, internationale autoverhuurders kunt u vaak ook via een Nederlandse sectie van de site een auto boeken en dus de huurvoorwaarden rustig in het Nederlands doorlezen. Bij het online huren van een huurauto heeft u de optie om direct online te betalen of een auto te reserveren en bij aankomst aan de balie te betalen. Een voordeel van online betalen is dat u direct de prijs ziet in euro’s, terwijl u bij betaling aan de balie met valutaschommelingen te maken kunt krijgen.

Hoe maak je een rondreis met een huurauto door meerdere landen?

Een rondreis door meerdere landen is vrijwel altijd mogelijk, al zijn er vaak wel kosten aan verbonden. Een auto huren in Nederland en in het buitenland afleveren? Ook geen enkel probleem! Echter moet u, uw autoverhuurder hier altijd van op de hoogte stellen. Zelfs als u vakantie in Zuid-Spanje viert en slechts voor een paar uurtjes de Portugese grens over gaat, moet de autoverhuurder dit van te voren weten. Het kan namelijk zijn dat de verhuurder niet de juiste verzekering voor dit land heeft of niet de juiste papieren heeft ingevuld voor uw drie uur durende tripje door Portugal.

Tips voor het huren van een auto in het buitenland

Er zijn een aantal tips die altijd gelden voor het huren van een auto. De belangrijkste drie zijn:

 • Vergelijk de autohuurprijzen
 • Zorg dat u voldoende verzekering heeft (lees hier waarom het echt aan te raden is om een aanvullende verzekering te nemen)
 • vermijd een ‘refil’-optie. De refil-optie geeft u de mogelijkheid om de autoverhuurder de tank te laten bijvullen na het inleveren van de auto. U zult namelijk altijd goedkoper uit zijn, als u de auto zelf bijvult.

Tot slot is er ook nog een tip die specifiek voor het huren van een auto in het buitenland geldt. In Nederland zijn er niet veel verschillende terreinen, maar in een bergachtig Oostenrijk is het wellicht fijn om een auto met een flinke motor te huren. Als u van plan bent om off-road te rijden, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Australië, is een SUV misschien wel handig. Doe wat onderzoek over de types huurauto’s die geschikt zijn voor het terrein van uw vakantiebestemming, zodat u tijdens de vakantie niet voor verrassingen komt te staan.