Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Tips voor lange autoritten met kinderen

Geschreven door  donderdag, 06 april 2017 15:43

Of je nou opa en oma aan de andere kant van het land wil bezoeken of een weekje Frankrijk gepland hebt, lange autoritten met kinderen vragen altijd om een goede voorbereiding. De kinderen moeten veilig in de auto zitten, maar ook comfortabel. En hoe langer de rit, hoe groter de kans op opmerkingen als: “hoe lang nog?” en “ik verveel me!” In dit artikel zetten we alle aspecten op rij waar je aan moet denken als je van plan bent op pad te gaan met kinderen.

Veiligheid

Sinds 1973 daalt het jaarlijks aantal verkeersdoden in Nederland. Waar we in 1972 nog van ruim 3000 doden spraken, zit het de laatste jaren stabiel rond de 500/ 600 per jaar. Ook het aantal jonge verkeersslachtoffers is hard omlaaggegaan, onder de huidige verkeersdoden zitten zelden jongeren (bron). Allemaal goed nieuws voor de veiligheid van kinderen in het verkeer. Elk jong verkeersslachtoffer is er echter nog steeds één te veel. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zo veilig mogelijk is, zelfs als de risico’s niet meer zo groot lijken. Een belangrijk aspect van veiligheid waar ouders zelf controle over hebben, is het soort autostoeltje waarin ze hun kind vervoeren.

Verkeersongevallen autorijden met kinderen feiten - infographic

Volgens de Europese richtlijn moeten kinderen onder 1.50m in een autostoeltje zitten dat goedgekeurd is door de EU, en past bij het gewicht en de lengte van het kind. Stoeltjes met het ECE 44/03 of 44/04 label vallen onder deze richtlijn. Per land kunnen deze regels aangepast worden, maar als je je aan de Europese richtlijn houdt, zou je binnen de EU niet in de problemen moeten komen.

In Nederland mogen kinderen net iets eerder uit de autostoel, namelijk bij 1.35m. Tot die tijd moet je er echter voor zorgen dat je kind op de goede manier in een autostoeltje zit. Dat klink als een open deur, maar uit cijfers van Veiligheid.nl blijkt dat 3 op de 4 kinderen niet veilig in de auto zit (bron). Er zijn een paar zaken waar je op kunt letten bij het kopen en gebruiken van een autozitje.

 • Zoek naar autostoeltjes waar je kinderen zo lang mogelijk achteruit in kunnen zitten, deze zijn doorgaans het veiligst.
 • Check met de handleiding van je autostoel of deze goed bevestigd is in je auto. Het is soms handig om bij aankoop aan de verkoper te vragen om het een keer voor te doen in je auto.
 • Zet je kind bij voorkeur op de achterbank.
 • Zit je kind achterwaarts op de voorstoel? Zet dan de airbag van de passagiersstoel uit.
 • Zit je kind voorwaarts op de voorstoel? Zet de stoel dan zo ver mogelijk naar voren, en hou de airbag aan.
 • Trek de winterjas van je kind uit voor je ze in de autostoel zet. Dikke jassen worden bij een botsing platgedrukt, waardoor de gordel te los zit om je kind veilig te houden.
 • Zorg dat de gordel niet gedraaid is.
 • Als je kind eenmaal langer dan 1.35m is moet je nog steeds op letten of ze hun knieën wel goed over de bank kunnen buigen. Pas als ze dit kunnen is het veilig om ze zonder autostoeltje te vervoeren.
 • Zorg bij deze kinderen dat de riem ook goed over hun sleutelbeen en heupen loopt, en laat de riem nooit achter de rug of oksel lopen.
Europese wetten voor autorijden met kinderen

Gezondheid

Naast de veiligheid van je kind, staat de gezondheid van je kind natuurlijk ook voorop. Ook hier zijn weer een paar logische tips. Neem ten eerste voldoende water en snacks mee. Zorg daarnaast voor een goede luchtkwaliteit in de auto, en voldoende ventilatie. Zeker voor kinderen met wagenziekte kan een goede ventilatie veel betekenen. Daarnaast moet je bij baby’s checken dat ze het niet te warm krijgen.

Een wellicht minder bekende tip is dat je met baby’s beter niet meer dan 2 uur aan een stuk kunt rijden. Op deze leeftijd ontwikkelt hun wervelkolom nog sterk, en autostoeltjes bieden hier niet de goede houding voor. Het is dus raadzaam om elke 2 uur minstens 15 minuten te pauzeren zodat je kindje zich weer volledig kan strekken. Ook voor oudere kinderen is het fijn om elke 2 uur even de benen te strekken en wat energie kwijt te kunnen.

Entertainment

Als iedereen dan veilig en comfortabel in de auto zit, is het verder vooral belangrijk dat het gezellig is. Tegenwoordig kun je kinderen in de auto makkelijk bezighouden met allerhande elektronica. Met tablets of ingebouwde Dvd-spelers heb je zo een lange rit gevuld. Het kan echter ook leuk zijn om met de hele auto een activiteit te ondernemen. Zo kun je met z’n allen meezingen met de nieuwste hits, of samen een audioboek beluisteren. Maar ook de welbekende autospelletjes zijn nog steeds populair. Ter inspiratie zetten we een paar van onze favorieten op rij:

 • Geen Ja, geen nee: Iedereen stelt elkaar vragen, en zodra iemand ja, nee of uh zegt hebben ze verloren.
 • Kilometer raden: Dit is voor oudere kinderen een goede manier om ze een idee van afstand te geven. Iemand roept start, en iedereen roept wanneer ze denken dat de auto een kilometer heeft afgelegd.
 • Letterslang: Om de beurt noemt iedereen een dier, en je moet de laatste letter van het laatste dier gebruiken als eerste letter van het nieuwe dier (dus bijvoorbeeld: slang, geit, tijger, etc.).
 • Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: Benoem de kleur van iets dat je vanuit de auto kunt zien, en laat de rest raden wat het is.
 • Alfabet op de weg: In dit spelletje moet iedereen het alfabet bij elkaar sprokkelen met letters die je vanuit de auto ziet, zoals op nummerborden en verkeersborden. Je kinderen oefenen hiermee op een speelse manier het alfabet.
 • Ik ga op vakantie en ik neem mee: Misschien wel het bekendste autospelletje. Bij dit spel zegt iedereen per keer “ik ga op vakantie en ik neem mee…” Naast je eigen item moet je eerst opnieuw alle eerdergenoemde dingen opnoemen, waardoor de zin steeds langer wordt. Dit is ook voor de volwassenen in de auto een goede oefening van het geheugen!

Om het nog wat makkelijker te maken hebben we alle belangrijkste tips samengevoegd in de onderstaande infographic. We wensen jullie een veilige, maar vooral gezellige rit!

Infographic met tips en advies voor lange autoritten met kinderen