Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

10 tips voor een goedkope huurauto

Geschreven door  Jan Visser donderdag, 10 januari 2019 10:20

goede deal autohuur

Het huren van een auto roept bij veel mensen vragen op. Hoe houd ik het huren van een auto zo goedkoop mogelijk? Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke aanvullende kosten ga ik maken bij het huren van een auto? Als je geen overzicht hebt op deze vragen, kan het huren van een auto een dure grap worden. Daarom geven wij je vandaag 10 tips om de vakantie met een huurauto zo goedkoop mogelijk te houden.

1. Maak gebruik van een vergelijkingssite

Begin je zoektocht naar een huurauto bij een vergelijkingssite. Vergelijkingssites voor huurauto’s geven je een goed overzicht waar je de goedkoopste huurauto kunt scoren. Zorg er wel voor dat de vergelijkingssite die je gebruikt onafhankelijk is van autoverhuurders, om zo alleen eerlijke resultaten te zien.

2. Moek je huurauto online

Je bent standaard goedkoper uit, als je een huurauto van te voren online boekt en betaald. Hetzelfde geldt voor aanvullende verzekeringen. De gulden regel hierbij is: bij de verkoopbalie van een huurautobedrijf betaal je altijd de hoofdprijs.

3. Boek vroeg

Als je tot het laatste moment wacht met het huren van een auto, kan dit duurder uitpakken. Vooral in de schoolvakanties hebben huurautobedrijven het vaak druk. Deze drukte kan de prijs omhoog schroeven, dus het is geen onnodige voorzorgsmaatregel om de huurauto een paar maanden van te voren te boeken.

4. Vermijd de verzekering van het huurautobedrijf

De standaardverzekering bij een huurauto zal nooit alle mogelijke schade dekken (zoals bijvoorbeeld schade aan de ruiten). Je kunt dus beter altijd een aanvullende dekking kopen, om het torenhoge eigen risico van mogelijke schade te vermijden. Het beste doe je dit bij een onafhankelijk specialist, zoals Huurautoverzekering.com. Een huurautobedrijf zal hiervoor namelijk altijd meer voor vragen. Er zijn verschillende soorten verzekeringen te verkrijgen, afhankelijk van de mate van zekerheid die je zoekt:

 • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) / (Third Party Insurance) TPI: dit is de basisverzekering die in veel landen verplicht in een huurprijs zit inbegrepen. Let wel dat de mate van dekking veel kan verschillen per land en deze verzekering nooit alle schade zal dekken.
 • Collision Damage Waiver (CDW): een cascoverzekering die het eigen risico bij schade aan de huurauto flink verlaagt.
 • Loss Damage Waiver (LDW): een cascoverzekering die naast schade ook tegen diefstal en vandalisme dekt.
 • Super Collision Damage Waiver (SCDW) / Eigen Risico: een schadeverzekering waarbij het eigen risico nul is (bij normaal gebruik van de huurauto).

Dit zijn de meest voorkomende termen voor verzekeringen bij huurauto’s, maar let er op dat er nog veel andere termen bestaan. Zorg er dus altijd voor dat je van te voren goed doorleest waar je precies voor verzekerd bent. Hiermee vermijd je niet alleen onnodige kosten aan de balie, maar kosten bij eventuele schade of een ongeluk.

autosleutels van de huurauto

5. Weet wat je nodig hebt

De verkoper van het huurautobedrijf zal je vragen of je extra accessoires, zoals kinderzitjes en een GPS, nodig hebt. Als je zo snel mogelijk bij je vakantiebestemming wilt aankomen is het verleidelijk om overal ja op te zeggen. Om onnodige kosten te vermijden is het slim om van te voren te bedenken wat je nodig hebt en wat je zelf kunt meenemen. Een GPS is bijvoorbeeld makkelijk te vervangen met een telefoon die buitenlandse data heeft.

6. Huur auto niet zonder borg en creditcard

Huurautobedrijven vragen doorgaand borg. Met deze borg hopen autoverhuurders dat je voorzichtiger omgaat met de huurauto. Je wilt immers je borg terug aan het einde van de vakantie. De borg moet je meestal met een creditcard betalen. Jouw creditcardgegevens geven een autoverhuurder extra zekerheid over jouw identiteit. Tegenwoordig is het steeds vaker mogelijk om een auto te huren zonder creditcard. Daarnaast kun je op bepaalde plekken ook een auto huren zonder borg te betalen. Dit is niet aan te raden. Aangezien autoverhuurders hierbij extra risico nemen, zullen zij de kosten flink verhogen wanneer een auto zonder borg en credit gehuurd wordt.

7. Lever de huurauto met Volle tank in

Een autoverhuurder geeft je vaak de optie om de huurauto met een volle of lege tank in te leveren. Een auto inleveren met lege tank wordt de ‘refil’-optie genoemd. In deze instantie zal de autoverhuurder de tank zelf bijvullen, nadat je huurauto hebt ingeleverd. De autoverhuurder zal altijd een premieprijs vragen voor deze service. Het beste kun je dus voor de ‘full-to-full’-optie gaan, waarbij je de auto met volle tank huurt en inlevert. Voor de zekerheid kun je ook nog even een foto maken van de benzinemeter bij het afhalen en inleveren van de auto.

8. Ken de parkeerregels bij je bestemming

Ieder land heeft zijn eigen parkeerregels. (Lees eens ons handige overzicht met de parkeerregels in verschillende landen.) Het is dus handig om van te voren te weten waar je wel en niet mag parkeren. In een land als Duitsland zijn de boetes niet heel hoog, maar in bijvoorbeeld Spanje en Italië kunnen de boetes voor verkeerd parkeren tot in de honderden euro’s oplopen.

9. Vermijd tolwegen

Nederland heeft geen algemene tolheffing. Veel andere landen hebben echter wel tolwegen. Lees je dus van te voren goed in over de prijzen in het land van bestemming en kijk of je de tolwegen zonder al teveel omwegen kunt vermijden. Dit kan je veel kosten besparen bij kortere routes. Hieronder vind je een overzicht van gemiddelde prijzen bij tolwegen in de populairste Europese vakantiebestemmingen.

 • Tolwegen Frankrijk: in Frankrijk wordt op de meeste grote wegen tol geheven op personenauto’s. De prijs varieert tussen de 2 euro voor een afzonderlijk traject tot bijna 100 euro voor doorreisroutes.
 • Tolwegen Spanje: in Spanje wordt op veel snelwegen tol geheven, maar op de meeste kleinere wegen niet. De prijs van tolwegen in Spanje ligt tussen de 4 en 30 euro, afhankelijk van de weg of het traject.
 • Tolwegen Italië: De prijzen voor tolheffingen op snelwegen in Italië liggen tussen de 1 en 25 euro per weg of traject.
 • Tolwegen Portugal: Ook in Portugal kosten de tolwegen tussen de 1 en 25 euro per weg of traject.
 • Tolwegen Duitsland: Op het moment van schrijven heeft Duitsland geen tolwegen, maar hier gaat waarschijnlijk verandering in komen na 2020. In 2013 kondige Duitsland aan tol te gaan heffen, waar hevige kritiek op is gekomen. Het plan is sindsdien al een aantal keer aangepast, dus houd het nieuws hierover goed in de gaten.
 • Tolwegen België: België heeft geen tolheffing voor personenauto’s.
 • Tolwegen Oostenrijk: In Oostenrijk geldt het vignettensysteem. In plaats van tolheffing op bepaalde wegen, betaal je een vast tarief voor een bepaalde tijd om gebruik te maken van de Oostenrijkse snelwegen. Je kunt een vignet met een geldigheid van 10 dagen (9 euro), 2 maanden (27 euro) of 1 jaar kopen (88 euro). Voor een beperkt aantal snelwegen in Oostenrijk moet je daarnaast ook nog tol betalen.

In veel andere Europese landen geldt een gelijksoortig vignettensysteem als het systeem in Oostenrijk. Bekijk de tolwegenregeling van je land van aankomst dus altijd goed van te voren om onnodige kosten of boetes te voorkomen.

10. Zorg voor milieustickers

Wil je bijvoorbeeld Parijs inrijden? Dan heb je een milieusticker nodig. Bepaalde landen in Europa hebben deze milieustickers in het leven geroepen om verkeersopstoppingen en slechte luchtkwaliteit in grote steden de verminderen. In London en Parijs heb je sowieso een milieusticker nodig op bepaalde tijden, maar ook veel Duitse steden zijn zonder milieusticker niet toegankelijk.