Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Rijbewijzen in Europa: de verschillen

Geschreven door  maandag, 08 februari 2016 12:17
Rijbewijzen in Europa ©mystic_mabel

Hoewel het proces voor het verkrijgen van het rijbewijs in Europese landen op veel punten overeenkomt, zijn er toch ook veel verschillen te ontdekken tussen de afspraken die gelden voor rijbewijzen. De Rijksoverheid laat zien dat er ook bepaalde afspraken bestaan wanneer we een buitenlands rijbewijs in Nederland willen gebruiken, of visa versa.

Wij onderzochten de voornaamste verschillen tussen de regels die gelden voor het verkrijgen van een rijbewijs in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Engeland. We vatten de meest opvallende verschillen in onderstaande guide samen.

Promillage

De nummers voor het toegestane alcoholpercentage liggen erg dicht bij elkaar, met het hoogst toegestane niveau van 0.8 promille in Engeland. Dit percentage kan wellicht een invloed hebben op het aantal dodelijke verkeersongelukken bij jongeren, gezien ook dit percentage het hoogst ligt in Engeland.

Wetten

Naast de alcoholwetten is er ook verschil tussen de puntensystemen in bovenstaande landen. Zo begint men in Frankrijk en Spanje met een vast aantal punten. Na een overtreding worden er punten van het totaal afgehaald. In Duitsland en Engeland beginnen automobilisten juist met de teller op nul punten. Na een overtreding worden er punten gegeven. Het rijbewijs wordt ingetrokken na respectievelijk 8 en 12 punten. In Nederland wordt het rijbewijs al ingetrokken na twee serieuze overtredingen.

Het proces

De proeftijd is met 5 jaar het langste in Nederland. In Spanje is er juist helemaal geen proeftijd. Verder is er ook een verschil tussen de leeftijden wanneer men mag afrijden. Zo mag men in Nederland met 16 jaar al de theorietest afleggen, een half jaar later beginnen met autolessen en met 17 jaar afrijden. Dit terwijl men in Spanje bijvoorbeeld pas met 18 jaar kan rijden en in Engeland moet je 17 zijn voordat je met een voorlopig rijbewijs mag gaan lessen.

Tijd en kosten

Ook de tijd en kosten die gepaard gaan met het verkrijgen van het rijbewijs verschillen per land. Zo moet men in Frankrijk het hoogste aantal verplichte uren rijles afleggen voordat men het rijbewijs kan behalen. Terwijl er zowel in Nederland als in Spanje en Engeland geen minimum aantal verplichte rijlessen nodig zijn. De kosten in Nederland liggen wel een stukje hoger dan die in bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk.

Hieronder ziet u een gedetailleerde guide met alle verschillen in het verkrijgen van het rijbewijs in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Engeland.

Autorijden tijdens de zwangerschap