Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Is er leven zonder een eigen auto?

Geschreven door  dinsdag, 13 augustus 2013 15:36
Autobezit in Nederland neemt af in de leeftijdsgroep 18 – 40. De grootste afname is te zien bij jongeren onder de 26. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek. 
Nederland volgt hierbij de internationale trend van andere westerse landen om ons heen. In Engeland, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Australië, Japan, VS, Canada en Vlaanderen is autobezit ook dalende.
 
Een groot deel van deze verminderde groei is te verklaren door de economische crisis. Maar volgens Bert Van Wee, Hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, is er meer aan de hand. “De trend van verminderd autobezit is ingezet in 2005-2006. De economische crisis begon in 2008. Dit doet mij vermoeden dat er meer aan de hand is dan alleen de economische crisis.”
 
De sterke daling onder jongeren komt volgens Van Wee omdat meer jongeren naar de steden trekken. Hier hebben ze minder behoefte aan een auto. In de stad ligt een goed openbaarvervoersnetwerk en veel plaatsen zijn goed te voet of per fiets te bereiken.
 
Daarnaast spreekt hij over een trendbreuk. De auto zou mogelijk niet meer het statussymbool zijn dat het vroeger was. “Wellicht valt er weinig status aan een auto te ontlenen nu iedereen er één voor de deur heeft staan.” Deze verklaring komt in diverse publicaties naar voren, maar is overigens nog niet hard aangetoond voor Nederland.
 
Hoewel het vooralsnog een kleine rol inneemt, ziet Van Wee stijgend gebruik van juist huurauto´s en deelauto´s als Greenwheels of Wheels4all, als indicatie van een afnemend belang van de auto als statussymbool.
 
Jeroen haringman is opgegroeid op de achterbank van de auto van zijn ouders. Maar acht jaar geleden deed hij zijn auto de deur uit. Hij is dus één van de trendsetters (waar Van Wee hierboven over spreekt) die de auto al voor de crisis achter zich hebben gelaten.
 
“Ik woonde in het centrum van Hilversum en had mijn auto voor de deur van mijn ouders geparkeerd omdat ik moest wachten op een parkeervergunning. Om bij mijn auto te komen moest ik eerst een stukje fietsen. Het kwam erop neer dat ik in realiteit de auto steeds minder gebruikte tot het punt dat het goedkoper was om hem helemaal weg te doen.”
 
“Mijn vrouw en ik gaan met de trein naar ons werk. En daarnaast lopen en fietsen we veel.” Maar Haringman ziet wel in dat er situaties zijn waar het handig is om een auto te hebben. “We hebben een aantal vrienden in landelijke gebieden wonen waar je moeilijk zonder auto komt. Of wanneer we met vakantie gaan naar het buitenland. Voor deze gevallen kan Haringman de tweede auto van zijn schoonouders lenen. “Maar als dat niet zou zijn had ik zeker een auto gehuurd.”