Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

In 2035 zullen alle nieuw verkochte auto’s uitstootloos zijn

Geschreven door  dinsdag, 13 januari 2015 00:00
Elektrische auto

Uit het marktonderzoek van GfK is gebleken dat 86,4% van de ondervraagden verwacht dat een auto binnen nu en 25 jaar milieuvriendelijk en duurzaam zal zijn. De verkoopcijfers in Nederland liggen vrij hoog, met 4,5% hybride auto’s, in vergelijking met haar buurlanden. Dit aantal zal toch nog flink moeten stijgen, mochten we naar een uitstootloze toekomst willen gaan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de auto in 2035 volledig uitstootloos zal zijn?

Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat het huren van een elektrische auto de nummer drie prioriteit is voor het kiezen van een auto in Nederland. Dit laat zien dat er een grote vraag is voor elektrische auto’s.

Nederland

Volgens de bevindingen van Bovag en Raivereniging is 1.05% van auto’s in de vloten van Nederlandse huurauto bedrijven elektrisch en 4.5% is hybride. Dit is tegenover minder dan 1% in de huurvloten in Frankrijk en dit terwijl Frankrijk juist als koploper in elektromobiliteit wordt gezien. Uit ons onderzoek blijkt dat vergeleken met Frankrijk en Duitsland, twee van de top autoproducerende landen, in Nederland relatief meer hybride en elektrische auto’s worden verhuurd. Volgens Paul Waal, hoofdpersoon communicatie voor Bovag, ‘’doen autoverhuurbedrijven in Nederland het veel beter als men dit vergelijkt met het totale wagenpark.’’ Volgens de bevindingen van ACEA (European Automobile Manufacturers Association) bevindt 6% van het totale aantal elektrische auto’s zich in Norwegen en Nederland.

Oplossingen

Duurzame mobiliteit

Toch lijken deze cijfers nog vrij laag te liggen, mochten we naar een uitstootloze toekomst willen gaan. Volgens onze deskundigen zijn er een aantal oplossingen voor dit probleem. Zo wachten we volgens Paul Waal ‘’op een doorbraak met betrekking tot accu’s en de accu radius. Verder is het wachten op doorbraken op het gebied van technologieën zodat auto’s aantrekkelijker worden voor meer gebruikers.’’ Zodra deze technologieën zich meer ontwikkelen zal dit het proces versnellen en zullen de elektrische en hybride auto’s gebruikvriendelijker zijn.

Quirijn Teunissen

Niet alleen aan gebruikers moet beter worden uitgelegd hoe aantrekkelijk het is een elektrische auto te rijden. Dit geldt ook voor verhuurbedrijven. Tegelijkertijd moet gebruik niet fiscaal ontmoedigd worden. Volgens Quirijn Teunissen van Platform Toekomstbestendige Mobiliteit ‘’komt de afname van elekrische auto’s binnen huurvloten door de verandering in de fiscale wetgeving. Deze nieuwe technologieën vergen veel investering. Om dit te benutten zal de overheid een vaste koers moeten houden. Dit is essentieel om naar volledig uitstootloze auto’s te gaan.’’

Elektrische auto opladen

Ook denken consumenten vaak dat elektrisch rijden gigantisch veel nadelen heeft en deze groter zijn dan de voordelen. Quirijn Teunissen vindt dit niet gerechtvaardigd en zegt dat er bijvoorbeeld ‘’steeds meer punten zijn waar men kan bijladen – dit terwijl consumenten nog steeds een actieradiusprobleem vrezen.’’ Ook Paul van Waal zegt dat de overheid al haar deel doet met betrekking tot het stimuleren van het elektrisch rijden.

Hetgeen dat autoverhuur bedrijven, fabrikanten en importeuren moeten investeren om naar elektrische of hybride auto’s over te stappen is enorm. Deze hebben daarom vertrouwen in de regering nodig dat de prijs voor de aanschaf van deze auto’s niet opnieuw wordt verhoogd. Wanneer men hier zeker van kan zijn, zal men waarschijnlijk ook meer vertrouwen hebben in het produceren, verhuren en importeren van elektrische en hybride auto’s.

Zo liggen ook de kosten voor een autoverzekering voor elektrische en hybride auto’s vaak een stuk hoger dan voor gewone auto’s. Dit komt door de eerder genoemde prijs van de accu’s en ook de reparatiekosten liggen een stuk hoger. Dit maakt het tevens belangrijk om een goede huurautoverzekering af te sluiten en zo tegen alles gedekt te zijn. Met de komst van meer elektrische en hybride auto’s zal het overzichtelijker worden voor de consumenten om de verschillende huurauto verzekeringen te vergelijken en zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

De verwachte groei in het aantal auto’s met alternatieve energie in de vloten van huurauto bedrijven is gebaseerd op een aantal factoren; van technologische factoren tot factoren met betrekking tot consumenten en infrastructuur. Volgens Charles de Lusignan van ACEA zullen consumenten ‘’moeten wennen aan specifieke characteristieken van de nieuwe technologieën, zoals nieuwe voorwaardes voor het opladen van de auto. De voorlichting van consumenten zal alle consumenten moeten betreffen.’’

Het is hierbij belangrijk dat consumenten de precieze voor- en nadelen van het rijden in elektrische auto’s kennen, zoals de natuurvriendelijkheid ervan. Volgens Jan Fransen van Natuur en Milieu ‘’vervuild de oude auto ongeveer vijf tot vijftien keer meer dan de elektrische auto doet. In de lange termijn is het rijden in elektrische auto’s de enige oplossing om klimaatneutraal te rijden.’’

Wanneer deze technologieën zich ontwikkelen, de overheid een consistent beleid houdt en met de juiste voorlichting ziet ook Quirijn Teunissen een positieve toekomst voor elektro-mobiliteit. ‘’In 2035 zullen alle nieuw verkochte auto’s uitstootloos zijn.’’

Frankrijk en Duitsland

Wanneer we onze bevindingen vergelijken met die van Frankrijk en Duitsland kunnen we zien dat de Nederlanders over het algemeen positief denken over het rijden in elektrische auto’s. Ook in Duitsland ligt dit percentage bijzonder hoog, maar toch zou men niet graag een elektrische auto aanschaffen. Volgens deskundige Kurt Sigl van de German Association for E-Mobility zou de infrastructuur verbeterd moeten worden en de aanschafprijs van elektrische auto’s flink omlaag moeten gaan.

Wanneer we naar de statistieken van Frankrijk kijken, zien we dat 68% van de Fransen een elektrische auto zou huren. Dit terwijl er slechts 0.5% tot 1% elektrische auto’s in de vloten van huurauto bedrijven zijn in Frankrijk. Dit laat zien dat het aanbod bijzonder laag is vergeleken met de vraag. Volgens onze bevindingen is de prijs van de elektrische auto te hoog voor huurauto bedrijven en zijn batterijen voor elektrische auto’s te zwak in Frankrijk. Vergelijkbaar met Nederland, zal ook de infrastructuur in Frankrijk verbeterd moeten worden voordat de elektrische en hybride auto volledig in de vloten van huurauto bedrijven opgenomen zullen worden.

Bronnen:

  • Foto 1: ACEA (European Automobile Manufacturers Association)
  • Foto 2: ACEA (European Automobile Manufacturers Association)
  • Foto 3: Quirijn Teunissen van Platform Toekomstbestendige Mobiliteit
  • Foto 4: Platform Toekomstbestendige Mobiliteit