Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Extra bestuurder huurauto? Zo lukt het!

Geschreven door  Jan Visser vrijdag, 15 februari 2019 15:18

Vrouwen in auto

Een extra bestuurder voor de huurauto is soms nodig en vaak ook gewoon ontzettend handig. Maar waarom zou je eigenlijk een extra bestuurder in de huurauto laten rijden? Met de auto op vakantie gaan heeft zo zijn voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid en de mogelijkheid om afgelegen plaatsen te bezoeken. Maar vooral lange ritten kunnen nogal stressvol, saai of vermoeiend zijn. In die gevallen is het verstandig om een tweede bestuurder te hebben, zodat je af en toe van plaats kan wisselen. Dit vermindert niet alleen de kans op ongelukken, maar maakt de reis ook een stuk gezelliger. Mag je zomaar een extra bestuurder in de huurauto laten rijden? Het korte antwoord is ja, maar niet zomaar. Hieronder leggen wij haarfijn uit hoe je een extra bestuurder in de huurauto mag laten rijden.

Niet altijd gratis

Let er op dat het toevoegen van een extra bestuurder niet altijd gratis is. Een tweede bestuurder geeft natuurlijk extra risico aan het autoverhuurbedrijf – er zijn nu immers twee personen met twee rijstijlen die een risico vormen voor de auto. Kijk dus goed van tevoren wat de kosten van een extra bestuurder voor de huurauto zijn, zodat je bij de balie niet voor verassingen komt te staan.

Verzwijg nooit extra bestuurders

Het kan verleidelijk zijn om stiekem een tweede bestuurder in de auto te laten rijden, vooral als er extra kosten aan verbonden zijn of de hoofdbestuurder heel vermoeid is. Toch is het niet slim om in een huurauto een andere bestuurder dan de hoofdbestuurder te laten rijden, zonder dit officieel te melden bij het autohuurbedrijf. Een extra persoon moet altijd vermeld zijn op het huurcontract. Gebeurt dit niet, dan is deze extra persoon niet meeverzekerd in het geval van een ongeluk of schade. Dit kan natuurlijk voor veel onnodige kosten en problemen zorgen.

Geen extra kosten, wel laten weten

Gelukkig rekenen de meeste huurautobedrijven tegenwoordig geen toeslag meer op het toevoegen van een extra bestuurder. Bij het huren van een auto is een tweede bestuurder vaak gratis. Bij Huurautoverzekering.com bieden onze polissen zelfs een automatische dekking voor maximaal 9 vermelde bestuurders. Let wel, dit geldt alleen als deze extra bestuurders vermeld zijn op de huurovereenkomst met het huurautobedrijf. Vermeld dus altijd alle (mogelijke) bestuurders op de huurovereenkomst. Kies daarbij het liefst voor een huurautoverzekering en huurautobedrijf waar dit niet voor extra toeslagen zorgt.

Een uitzondering

Er is eén uitzondering voor de noodzaak om een extra bestuurder op een huurcontract te zetten. Sommige autohuurbedrijven hebben premium programma’s, zoals de Emerald Club van Hertz. Als je lid bent van een dergelijk programma, is het mogelijk dat je, je echtgenoot of partner niet hoeft te melden als bestuurder op een huurautocontract, omdat hij of zij via dit programma zijn meeverzekerd. In dat geval moet je het lidmaatschap en algemene voorwaarden van het premium programma kunnen tonen aan de verzekeringsmaatschappij, mocht je schade claimen. Deze documenten bewijzen namelijk dat de extra bestuurder niet opgenomen hoefde te worden op het huurcontract.

Mannen in auto

Hoe te boeken

Hoe boek je een extra bestuurder bij het autoverhuurbedrijf? Eigenlijk is het heel gemakkelijk. De onderstaande tips zullen je helpen het boekingsproces vlekkeloos te laten verlopen:

  • Boek online, waar mogelijk. Als je online boekt, kun je van tevoren het contract doorlezen en kom je niet voor onverwachte kosten te staan.
  • Vraag een contract aan in het Nederlands. Sommige buitenlandse autohuurbedrijven bieden standaard een huurcontract in het Engels (of een andere taal) aan. Om geen verassingen tegen te komen is het een goed idee om naar een Nederlands contract te vragen om precies te weten wat de kosten en voorwaarden zijn.
  • Wees slim met de wisselkoersen. Ga je naar een land met een andere valuta dan de euro? Zorg dan dat je even nadenkt over de wisselkoersen. Kost het veel geld om de valuta te wisselen, kan het slim zijn om de huurauto van tevoren online in euro’s te betalen. Eveneens kan het bij een gunstige wisselkoers juist slim zijn om bij de balie in de vreemde valuta te betalen.
  • Zorg voor voldoende aanvullende verzekering. Ook als een extra bestuurder zonder toeslag wordt gedekt in de basisverzekering van het autohuurbedrijf, is deze verzekering niet voldoende voor alle schade. Om de torenhoge kosten van aanvullende verzekeringen bij de balie te voorkomen, kun je deze beter van tevoren regelen.

Voor meer tips hoe je een huurauto het makkelijkst kunt boeken en hoge verzekeringskosten kunt vermijden, lees even dit artikel door.