Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Brexit en de voorspellingen voor de reisbranche

Geschreven door  Jan Visser vrijdag, 15 februari 2019 14:41

auto op een landkaart

De Brexit onderhandelingen zijn in volle gang. Wat de precieze uitkomst zal zijn eind maart (of wellicht later) is nog steeds niet duidelijk, maar het houdt de gemoederen in Engeland flink bezig. Ook in de reisbranche houden we onze adem in. Naarmate we het eerste vakantieseizoen na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie naderen, is het nog steeds niet helemaal duidelijk hoe de transitie de reisplannen van Engelsen naar de overige lidstaten zal beïnvloeden. Want willen de Engelse nog wel naar Europa reizen nadat het VK de EU heeft verlaten?

Om een beter inzicht te krijgen in wat de Brexit voor de EU-reizen van de Britten betekent, hebben wij bij Huurautoverzekering 1000 Britse inwoners ondervraagd over hun mening omtrent Brexit en reizen.

Een inzicht in de reistrends

Op basis van de resultaten hebben we een beter inzicht gekregen in potentiële trends bij Britse reizigers en begrepen wat de grootste zorgen zijn. Het ziet ernaar uit dat de Brexit dit jaar een aanzienlijke impact zal hebben op de reisgewoonten van Britten. Van de 1000 mensen die we ondervroegen, zei bijna een derde (29%) dat ze minder in de EU zouden reizen vanwege Brexit. Aangezien de Britten op het moment €37.4 biljoen per jaar bijdragen aan de EU reisindustrie, zou dit in een zware klap van €10.9 biljoen kunnen betekenen.

De redenen voor de terughoudendheid voor tripjes naar ‘het continent’ zijn uiteenlopend:

  • 35% van Britten vreest stijgende vluchtprijzen
  • 31% van Britten zou niet meer naar de EU reizen als hiervoor een visum or reisvergunning nodig is
  • 27% van de Britten zegt dat hoge wisselkoersen hun zou doen stoppen met het reizen naar EU-landen
  • 27% zou ook weerhouden worden door langere grenscontroles

Britse reizigers voelen de onzekerheid ook bij het reizen met een auto door EU-landen na Brexit. De grootste zorgen zijn hogere kosten (29%), aanvullende rijbewijzen (28%), hogere verzekeringskosten (25%) en lange wachtrijen bij grenscontroles (24%).

Jongere generaties voelen de meeste impact op hun reisplannen. 34% van 16 tot 24-jarigen zegt minder te reizen in de EU na Brexit, tegenover 24% van 55-plussers. Er leeft ook een gevoel van schaamte bij de Britten. 28% van de ondervraagden zou zich minder welkom voelen in de EU, terwijl 35% denkt dat EU-burgers zich minder welkom in het Verenigd Koninkrijk zou voelen.

Remainers vs. Leavers

Verassend genoeg zeiden diegenen die leave (dus voor Brexit) gestemd hadden, zich meer welkom te voelen in de EU (38%), in contrast tot voor Brexit, dan degenen die remain (tegen Brexit) gestemd hadden (24%).

De ‘remainers’ lijken zich ook meer zorgen te maken over de mogelijke consequenties van Brexit than the ‘leave’ kiezers:

  • 40% van de ‘remain’ stemmers maken zich zorgen over de kosten van vluchten na de Brexit - vergeleken met 32% van de ‘leave’ stemmers
  • 41% van de ‘remainers’ maken zich zorgen over visa en reisvergunningen - vergeleken met 25% van de ‘leave’ stemmers
  • 35% van de resterende kiezers maken zich zorgen over de hoge wisselkoersen - vergeleken met 23% van de ‘leave’ stemmers
  • 34% van de ‘remain’ stemmers maken zich zorgen over wachtrijen aan de grens - vergeleken met 24% van de ‘leave’ stemmers

Ernesto Suarez, CEO en oprichter van iCarhireinsurance.com (waaronder Huurautoverzekering.com valt), zegt over het onderzoek:

Brexit zal een aanzienlijke invloed hebben op de reisgewoonten en-plannen van veel Britse inwoners. Als een bedrijf dat zich richt op autoreizen, wilden we beoordelen wat deze impact zou kunnen zijn.

Uit deze gegevens is gebleken dat een aanzienlijk aantal reizigers nu vaker in het Verenigd Koninkrijk zal verblijven en ook heeft aangegeven waar de Engelse overheid mee aan de slag moet om hun inwoners in staat te stellen de EU te bezoeken. Het voorkomen van grenswachtrijen, het invoeren van reisvergunningen en hoge wisselkoersen zouden een prominente plaats moeten innemen in de discussie.