Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Autorijden in Europa: De regels

Geschreven door  vrijdag, 19 juli 2013 13:15
Europa is verenigd doormiddel van de Europese Unie (EU), maar op gebeid van wet- en regelgeving verschillen we van land tot land. Zeker ook wat betreft verkeersregels. 

Aangezien Nederlanders nog altijd de voorkeur hebben om binnen Europa ´s landsgrenzen op vakantie te gaan, hebben wij een compleet overzicht gemaakt van de verschillende Europese verkeersregels en boetes.

Onze infographic werkt volgens een stoplichtsysteem.  De kleur groen geeft de meest coulante regelgeving aan en rood de zwaarste. 
 
 
 
Snelheid
In Polen kan met een maximum snelheid van 140km/u het gaspedaal op de snelweg flink ingetrapt worden. Zelfs de Duitse aanbevolen snelheid van 130km/u kan hier niet tegenop. Noorwegen daarentegen is het meest gereserveerd. Hier ligt de standaard limiet op 80km/u. Klok je meer dan 80, dan kan dat je een boete van meer dan €465 opleveren.
 
Tegenwoordig kan je vaak niet meer om een boete uit het buiteland heen. Veel EU landen hebben onderling een overeenkomst dat een overtreding begaan in het buitenland, bij thuiskomst nog steeds betaald moet worden. Dit geldt overigens alleen voor boetes. Je kunt nooit je rijbewijs kwijtraken voor een overtreding begaan in het buitenland. 
 
Alcoholpromillage 
In Nederland mogen bestuurders die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben een alcoholpromillage blazen van 0.2‰. Bestuurders met meer dan 5 jaar rijervaring mogen een promillage blazen van 0.5‰. Alles wat daarboven ligt is strafbaar. 
 
Als je denkt dat dit strenge wetgeving is, bedenk dan even dat je in Slowakije absoluut niet met alcohol op mag rijden. Elk promillage boven de nul is direct strafbaar. Je riskeert zelfs 18 dagen celstraf. Alleen Tsjechië en Hongarije hanteren in Europa diezelfde non-tolerantie wat betreft rijden met alcohol op.
 
Tolheffing
In Nederland betalen we alleen tol bij gebruik van de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel. In België wordt van de zomer beslist of ze per 2016 aan buitenlanders tol gaan vragen. Een vignet zou dan 7 euro kosten. Een tripje Antwerpen of Brussel komt dan welllicht minder snel van de grond.
 
Bedenk goed waar in Europa je je tent opzet. Zo betaal je in Duitsland helemaal geen tol terwijl je Oostenrijk of Zwitserland niet inkomt zonder een prijzig vignet op je voorruit. Ga je dwars door Europa rijden, zorg dan dat je je reis goed in kaart brengt zodat je niet voor onverwachte tolovergangen komt te staan.
 
Disclaimer 
Bovenstaande informatie is sterk onderhevig aan veranderingen en kan dus niet gegarandeerd worden.  Net als met ander reisadvies, is ´t het beste goed gewapend op reis te gaan en je research te doen voordat je in de auto stapt.