Deze site maakt gebruik van cookies. Als u de site blijft gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op uw apparaat. Zie ons beleid voor meer informatie. Verder

Onze Autohuurexperts
Blogger 1 | Huurautoverzekering Blog
Naam: Ernie
Over: Autoverhuur verzekeringpioneer, industrie-expert
Leuk: Transparente informatie, klanttevredenheld
Niet Leuk: Vakjargon
Namm: Ben
Over: Autoverhuurexpert gericht op klantervaring
Leuk: 1e klas klantervaring
Niet Leuk: Slechte praktijken en slordige service
Blogger 2 | Huurautoverzekering Blog
 
 

Autorijden heeft alles met ´t weer te maken

Geschreven door  Saskia Roskam maandag, 17 februari 2014 11:18

Volgens de ANWB staan er in de winter 3x zoveel auto´s met pech langs de weg. Velen ook met problemen die voorkomen hadden kunnen worden als de auto goed winterklaar was gemaakt. 

Autorijden gaat altijd over weersomstandigheden. Wanneer je F1 kijkt weet je dat de grootste zorg altijd gaat over de temperatuur op de dag van de race en de vraag of het regent of niet. De doorsnee auto staat natuurlijk niet onder zoveel stress als een Formule 1 auto, maar het geeft in het extreme weer dat er een groot verschil is of je auto in de zomer of winter de weg op gaat.

Als je je bedenkt hoe verschillend je eigen lichaam werkt in de zomer of winter zal je nog beter begrip krijgen voor het feit dat je auto in de winter anders onderhouden moet worden dan in de zomer. Wanneer je in de zomer naar buiten gaat moet je gehydrateerd en koel blijven. In de winter zal je je juist warmer aankleden en meer calorieën eten, aangezien het meer energie kost om warm te blijven.

Voor auto´s geldt hetzelfde. Zo speelt olie dezelfde rol ongeacht of het warm of koud is, maar in de winter duurt het langer voordat de olie op de juiste temperatuur is. En dit maakt dat de motor gevoeliger is voor falen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit olie in je auto stopt. Check de gebruiksaanwijzing van je auto om erachter te komen welke olie geschikt is voor je auto.

De batterij van je auto moet in de winter veel harden werken. De verwarming staat hoger en langer aan, de lampen zijn bijna altijd aan; er wordt dus een groot beroep op de batterij gedaan. Ook moeten je banden in tip top conditie zijn, want je moet in gladden en natte omstandigheden genoeg grip op de weg hebben.

Banden profiel

Banden zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van de auto. Zeker in de winter moet je de dikte van je profiel checken. Een paar millimeter meer of minder maakt veel verschil uit. Wanneer er met 7 mm bandenprofiel bij 80km/u vol op de rem geduwd wordt, heb je een remafstand van 28,81m. Wanneer je met een bandenprofiel van 1.6 mm bij 80km/u de rem compleet induwt, is de remweg 41,67m. 

Het is dus van levensbelang om uw bandenprofiel goed bij te houden. Bovendien kan je voor versleten banden voor 300 euro op de bon geslingerd worden.

Bandenprofiel en remweg infographic

Voorruit

Rij nooit weg met een beslagen/besneeuwde voorruit. Je veiligheid gaat altijd voor op punctualiteit. Maar zorg er desondanks toch voor dat je op koude ochtenden tien minuten eerder het huis uit gaat om jezelf voldoende tijd te geven om je ramen schoon te maken. 

Zorg dat je genoeg de-icer en een ijskrabber tot je beschikking hebt. Gebruik indien nodig airconditioning of de verwarming om de condensatie aan de binnenkant van de ramen weg te halen. 

Zicht

Je nummerbord moet altijd zichtbaar zijn. En sneeuw moet je van je auto halen. Want jij hebt er misschien niet direct last van, maar als het wegblaast op de ruit van de auto achter je breng je je medeweggebruikers in gevaar.

Maak ook je autolampen vaker schoon als het wegdek nat of/en vies is. Vieze koplampen kunnen het zicht namelijk met wel 80% verminderen!

Radiator

Antivries is de gekleurde vloeistof die je in je radiator vindt. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de motor en de radiatoren niet bevriezen in de winter. Het wordt aangeraden om geregeld het niveau van je antivries vloeistof te controleren. Want beschadiging aan je motor of radiator kan je duur komen te staan. Het is het dus waard om een paar euro in antivries te investeren.

Olie

Check je oliepeil ieder weekend. Olie loopt door het systeem van je gehele auto en moet altijd op een goed niveau zijn. Vergelijk het met het bloed wat door je aderen stroom en je begrijpt dat weinig olie in het systeem behoorlijk wat extra druk op het gehele systeem van je auto legt.

Accu

In de winter wordt er door grootverbruik van de verwarming, lampen en elektrische componenten veel meer stress op de accu gelegd. Vandaar dat accu´s er in de winter ook veel vaker mee ophouden. Daarnaast is het belangrijk om je auto niet lang stil te laten staan. Dit geldt overigens niet alleen voor de wintermaanden. Hoe vaker de accu gebruikt (en dus geladen) wordt des te kleiner de kans dat hij het voortijdig begeeft.

Ga je naar een sneeuwgebied houdt dan rekening met een aantal extra handelingen. De volgende infographic laat zien, waar je auto aan moet voldoen als je een sneeuwgebied in trekt.

Heeft u nog meer tips om uw auto goed winterklaar te maken? Laat het ons dan weten.